Επιστημονικές έρευνες για την διατροφή με ωμό κρέας: Γιατί παίζει ρόλο η πηγή από την οποία λαμβάνουν οι σκύλοι τα θρεπτικά συστατικά.

21/04/2017

Παρόλο που οι επεξεργασμένες κροκέτες είναι πρακτικές και σχετικά οικονομικές για τον μέσο ιδιοκτήτη κατοικίδιων, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται πλέον & για άλλους παράγοντες εκτός από το πρακτικό κομμάτι και το κόστος όταν επιλέγουν τροφή για τα κατοικίδια τους. Τα κατοικίδια αποτελούν μέλη της οικογένειας για αρκετούς ανθρώπους και έτσι η υγεία και η μακροβιότητα τους είναι πολύ πιο σημαντικά στην εποχή μας από ότι ήταν στο παρελθόν.

Για αυτό τον λόγο ο αριθμός των ιδιοκτητών που επιλέγουν να ταΐσουν με ωμά γεύματα αυξάνεται συνεχώς με ή χωρίς την υποστήριξη των κτηνιάτρων. Αρκετοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιών δηλώνουν ότι έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στην κτηνιατρική συμβουλή όσον αφορά στο θέμα διατροφή.

Είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό για την ανθρώπινη διατροφή ότι οι φρέσκες ωμές τροφές είναι πιο θρεπτικές και διατροφικά πλήρεις από ότι οι επεξεργασμένες τροφές. Έτσι λοιπόν δεν είναι το ιδανικό να βασιστεί κάποιος αποκλειστικά στις επεξεργασμένες τροφές για να λάβει ολόκληρη την διατροφική αξία που χρειάζεται ο οργανισμός του. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική ένδειξη ότι αυτό δεν ισχύει και για τα ζώα. Αντιθέτως υπάρχουν όλο και περισσότερες έρευνες & μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι ωμές τροφές έχουν πολλαπλά οφέλη για τα κατοικίδια.

Γνωρίζουμε ότι τα ωμά προϊόντα κρέατος περιλαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα αμινοξέων από ότι οι εμπορικές επεξεργασμένες τροφές κατοικίδιών [1,2,3,4,]. Έχουμε δει ότι η λήψη περισσότερων από τα ελάχιστα ημερήσια προτεινόμενα αμινοξέα είναι ευεργετικά [5,6,7]. Οι ολόκληρες, φρέσκες, μη επεξεργασμένες τροφές περιέχουν περισσότερα ένζυμα, φιλικά βακτήρια, ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και άλλα ωφέλιμα συστατικά που δεν μπορούμε να βρούμε στον ίδιο βαθμό στις πολύ επεξεργασμένες τροφές [8,9].

{Για αυτό τον λόγο η έρευνα στην διατροφική επιστήμη εμβαθύνει όλο και περισσότερο στο είδος της τροφής παρά στα μεμονωμένα συστατικά [10] βασιζόμενη στην αρχή ότι είναι πιο υγιές να λαμβάνουμε εμείς και τα κατοικίδια μας θρεπτικά συστατικά απευθείας από ολόκληρες μη επεξεργασμένες τροφές παρά από συνθετικές ή εμπλουτισμένες πηγές}

Σε σύγκριση με τις ξηρές τροφές κατοικίδιών, η έρευνα έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι οι ωμές τροφές έχουν υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τους σκύλους [11] και τις γάτες [12]. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ωμές τροφές δημιουργούν ένα πιο υγιές μικροβίωμα στομάχου στους σκύλους [13, 14]. Οι ωμές τροφές επίσης περιλαμβάνουν σημαντικά λιγότερα συστατικά που δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία [15,16].

Μια ακόμη σημαντική έρευνα:

Έγινε μια νέα έρευνα στην Νέα Ζηλανδία, η 2η στο είδος της στον κόσμο, από το Πανεπιστήμιο Massey σε συνεργασία με την AgResearch η οποία δείχνει ότι οι σκύλοι μπορούν να χωνέψουν το ωμό κρέας πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Η έρευνα μελέτησε και ανέλυσε τα κόπρανα 15 ενήλικων σκύλων τα οποία τρέφονταν είτε με αποκλειστικά premium ξηρά τροφή (κροκέτα) είτε με ωμή δίαιτα από κόκκινο κρέας για 9 εβδομάδες. Τα δύο γκρουπ ερευνήθηκαν ως προς την απορροφησιμότητα των μακροθρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη και το λίπος.

Μετρήθηκε επίσης το βάρος των σκύλων. Η έρευνα μελέτησε τον ρόλο που τα βακτήρια παίζουν στο πεπτικό σύστημα του σκύλου έτσι ώστε να δουν την καλύτερη δίαιτα για τους σκύλους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι δίαιτες που έχουν υψηλό ποσοστό ωμού κρέατος είναι πιο εύπεπτες για τους σκύλους καθώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορούν να απορροφηθούν και γιατί οι σκύλοι που τρέφονται με δίαιτες που έχουν υψηλό ποσοστό ωμού κρέατος έχουν και υψηλότερο ποσοστό από βακτήρια στομάχου που σχετίζονται με την χώνεψη της πρωτεΐνης και του λίπους.

Επίσης οι σκύλοι που τρέφονται με ωμή δίαιτα κρέατος είχαν μικρότερα & πιο υγιή κόπρανα κάτι που είναι σημαντικό αν σκεφτείτε πόσες φορές ένας ιδιοκτήτης καλείται να σκύψει για να τα μαζέψει από κάτω! Ο καθηγητής David Thomas του πανεπιστημίου Massey είπε πως «το να βρούμε υψηλά ποσοστά βακτηριδίων που σχετίζονται με την πέψη της πρωτεΐνης και του λίπους ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική καθώς μας έδειξε ότι το στομάχι ενός σκύλου είναι βιολογικά σχεδιασμένο να χωνεύει δίαιτες από ωμό κρέας. Έτσι λοιπόν μια δίαιτα με υψηλή πρωτεΐνη που προέρχεται από ωμή πηγή κρέατος και χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι ιδανική για τον σκύλο.

Η αυξημένη απορροφησιμότητα και η καλύτερη διατροφή μπορούν να οδηγήσουν σε μια γενικότερη καλή υγεία, μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο την σωματική υγεία ενός ζώου αλλά και την συμπεριφορική και νοητική υγεία. Αυτό έχει αποδειχτεί τόσο σε ανθρώπους [17] όσο και σε σκύλους [18,19,20].

Επίσης υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για βελτιωμένη υγιεινή των δοντιών σε ζώα που τρέφονται με δίαιτα που περιλαμβάνει ωμά με κρέας επάνω τους κόκκαλα [21].

Η αλήθεια είναι πως οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες αποτελούν για κάποιους ένα δείκτη ασφάλειας ως προς την τροφή που πρόκειται να δώσουν στον σκύλο τους όμως για εμάς ο καλύτερος δείκτης είναι όλα αυτά τα παραδείγματα ζώων που έχουν τραφεί ανά τον κόσμο και οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν αποτελέσει μέρος κάποιας έρευνας πιστοποιούν οι ίδιοι ότι η αλλαγή που είδαν στον σκύλο τους ήταν εντυπωσιακή τόσο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά με την υγεία και την ενέργεια που παρατήρησαν. Δεν είναι τυχαίο ότι η διατροφή B.A.R.F αποτελεί πλέον την νέα τάση στην διατροφή παγκοσμίως. Ανακαλύπτουμε πάλι την πραγματική ουσία της τροφής όπου η φύση αποκτάει σταδιακά & πάλι την αξία που της αξίζει.

Επιστημονικές έρευνες (journals):

1.R.C Harris, J.A Lowe, K Warnes, C.E Orme, The concentration of creatine in meat, offal and commercial dog food, Research in Veterinary Science, Volume 62, Issue 1, 1997, Pages 58-62, ISSN 0034-5288.

2.Dobenecker, B. and Braun, U. (2015), Creatine and creatinine contents in different diet types for dogs – effects of source and processing. J Anim Physiol Anim Nutr, 99: 1017–1024

3.Spitze, A. R., Wong, D. L., Rogers, Q. R. and Fascetti, A. J. (2003), Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 87: 251–262

4.A Hamper, Claudia A Kirk, Joseph W Bartges, Apparent nutrient digestibility of two raw diets in domestic kittens. Beth, Journal of Feline Medicine and Surgery , Vol 18, Issue 12, pp. 991 – 996, First published date: September-23-2015

5.J Biosci, (2008). Branch-point stoichiometry can generate weak links in metabolism: the case of glycine biosynthesis. Dec;33(5):771-80.

6.Rapin JR, Wiernsperger N. Possible Links between Intestinal Permeablity and Food Processing: A Potential Therapeutic Niche for Glutamine. Clinics. 2010

7.J Biosci. 2009. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. Dec;34(6):853-72.

8.Liu RH, 2003. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. Am J Clin Nutr. Sep;78(3 Suppl):517S-520S.

9.Prochaska LJ1, Piekutowski WV. On the synergistic effects of enzymes in food with enzymes in the human body. A literature survey and analytical report. Med Hypotheses. 1994 Jun;42(6):355-62.

10.Jacobs DR Jr1, Tapsell LC. Food, not nutrients, is the fundamental unit in nutrition. Nutr Rev. 2007 Oct;65(10):439-50.

11.Beloshapka AN1, Duclos LM, Vester Boler BM, Swanson KS. Effects of inulin or yeast cell-wall extract on nutrient digestibility, fecal fermentative end-product concentrations, and blood metabolite concentrations in adult dogs fed raw meat-based diets. Am J Vet Res. 2012 Jul;73(7):1016-23.

12.Hamper BA1, Kirk CA2, Bartges JW2. Apparent nutrient digestibility of two raw diets in domestic kittens. J Feline Med Surg. 2016 Dec;18(12):991-996. Epub 2015 Sep 23.

13. Link

14.Bermingham EN1, Maclean P2, Thomas DG3, Cave NJ3, Young W1. Key bacterial families (Clostridiaceae, Erysipelotrichaceae and Bacteroidaceae) are related to the digestion of protein and energy in dogs. PeerJ. 2017 Mar.

15.Gilani GS1, Cockell KA, Sepehr E. Effects of antinutritional factors on protein digestibility and amino acid availability in foods. J AOAC Int. 2005 May-Jun;88(3):967-87.

16.Grant G1. Anti-nutritional effects of soyabean: a review. Prog Food Nutr Sci. 1989;13(3-4):317-48.

17.Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nature Reviews. Neuroscience, 9(7), 568–578.

18.Milgram NW1, Head E, Zicker SC, Ikeda-Douglas CJ, Murphey H, Muggenburg B, Siwak C, Tapp D, Cotman CW. Learning ability in aged beagle dogs is preserved by behavioral enrichment and dietary fortification: a two-year longitudinal study. Neurobiol Aging. 2005 Jan;26(1):77-90.

19.Snigdha S1, de Rivera C2, Milgram NW2, Cotman CW3. Effect of mitochondrial cofactors and antioxidants supplementation on cognition in the aged canine. Neurobiol Aging. 2016 Jan;37:171-8.

20.Puurunen, J., Sulkama, S., Tiira, K., Araujo, C., Lehtonen, M., Hanhineva, K., & Lohi, H. (2016). A non-targeted metabolite profiling pilot study suggests that tryptophan and lipid metabolisms are linked with ADHD-like behaviours in dogs. Behavioral and Brain Functions : BBF, 12, 27.

21.Marx FR1, Machado GS2, Pezzali JG2, Marcolla CS2, Kessler AM2, Ahlstrøm Ø3, Trevizan L2. Raw beef bones as chewing items to reduce dental calculus in Beagle dogs. Aust Vet J. 2016 Jan-Feb;94(1-2):18-23.