ΔΙΑΤΑΤΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

H Διατατική μυοκαρδιοπάθεια (ΔΜΚ) είναι πάθηση της καρδιάς η οποία προκαλεί διάταση και μειωμένη λειτουργικότητα της καρδιάς καθώς και διαρροή στις βαλβίδες. Η πάθηση οδηγεί σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

59% Αρσενικά / 41% Θηλυκά

Έχει παρατηρηθεί ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα Διατατικής μυοκαρδιοπάθειας τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην πλειονότητα των κρουσμάτων εμπλέκονται προϊόντα ξηρά τροφής του εμπορίου που δεν περιείχαν σιτηρά και κυρίως περιείχαν αρακά ή / και φακές.

Διάφορες ράτσες μεταξύ των κρουσμάτων.

Ποικίλουν επίσης η ηλικία και το μέγεθος των σκύλων.
Μέση ηλικία: 6,6 έτη
Μέσο μέγεθος: 30 κιλά

Μάρκες οι οποίες αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις: Acana, Zignature, Taste of the Wild, 4Health, Earthborn Holistic, Blue Buffalo, Nature’s Domain, Fromm, Merrick, California Natural, Natural Balance, Orijen, Nature’s Variety, NutriSource, Nutro, Rachael Ray Nutrish.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σκύλοι χρειάζονται σιτηρά στη διατροφή τους.

Το πραγματικό ερώτημα είναι: Είναι στην πραγματικότητα η διατροφή με τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικής προέλευσης ουσίες η κατάλληλη για σαρκοφάγα ζώα ή έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από τη φυσική διατροφή τους ώστε να επηρεάζουμε αρνητικά την καλή λειτουργία του σώματός τους;

Τα αίτια εμφάνισης της Διατατικής μυοκαρδιοπάθειας στους σκύλους είναι άγνωστα και, αντίθετα με τους ανθρώπους, σπάνια ευθύνεται για αυτήν η στεφανιαία καρδιακή νόσος (στεφανιαία νόσος). Σε κάποιες ράτσες ενδέχεται να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Επίσης, υπάρχουν υπόνοιες πως μπορεί να ευθύνεται η κακή διατροφή ή ακόμη και διαταραχές στον μεταβολισμό (συγκεκριμένα η ταυρίνη και η καρνιτίνη).

Στο αρχικό στάδιο της πάθησης τα συμπτώματα ενδέχεται να απουσιάζουν ή να είναι πολύ ήπια, ωστόσο με την εξέλιξη της πάθησης αυτά γίνονται πιο έντονα και περιλαμβάνουν: δυσκολία στην εκτέλεση σωματικής άσκησης, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, λαχάνιασμα και βήχας, ξαφνική αδυναμία ή λιποθυμία και διόγκωση κοιλιακής χώρας λόγω της συγκέντρωσης υγρού.

Προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων Διατατικής μυοκαρδιοπάθειας σε ράτσες που δεν έχουν γενετική προδιάθεση. Καθώς είναι πολύ πιθανό να μην γίνονται γνωστά πολλά από αυτά τα κρούσματα θεωρείται ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Παρόλο που η σελίδα μας επικεντρώνεται σε σκύλους, εντούτοις έχουν γίνει αναφορές για εμφάνιση κρουσμάτων και σε γάτες.

Οι ράτσες που έχουν αναφερθεί είναι διάφορες και περιλαμβάνονται και ημίαιμα σκυλιά. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στη ράτσα Golden Retriever ωστόσο υπάρχει περίπτωση αυτό να οφείλεται σε μεροληπτική αναφορά καθώς η Διατατική μυοκαρδιοπάθεια για πολύ καιρό αποτελεί ζήτημα για τη ράτσα αυτή και υπάρχει αρκετή ενημέρωση και δραστηριοποίηση μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων της εν λόγω ράτσας.

Η ηλικία και το μέγεθος των σκύλων ποικίλλουν. Η μέση ηλικία είναι τα 6,6 έτη και το μέσο μέγεθος είναι τα 30 κιλά. Οι αναφορές δείχνουν περισσότερους αρσενικούς (59%) από θηλυκούς (41%) σκύλους.

Όλοι οι τύποι διατροφής έχουν αναφερθεί, αλλά στην πλειονότητά τους τα κατοικίδια κατανάλωναν ξηρή τροφή του εμπορίου: το 90% των προϊόντων δεν περιείχαν σιτηρά (χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές αμύλου) και 93% περιείχαν αρακά ή / και φακές. Εξετάζεται η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και Διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Ο μεταβολισμός της ταυρίνης μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο και βρίσκεται επίσης υπό διερεύνηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια οριστική εξήγηση για την αύξηση της Διατατικής μυοκαρδιοπάθειας.

Διάφορες επίσης είναι και οι ζωικές πρωτεΐνες που εμπλέκονται με τις δημοφιλείς πρωτεΐνες από κοτόπουλο και αρνί να είναι εκείνες που αναφέρθηκαν περισσότερο. Αρχικά οι αναφορές στο πρόβλημα έκαναν λόγο πως οι πρωτεΐνες «εξωτικής» προέλευσης (εκείνες δηλαδή που δεν χρησιμοποιούνται στα παραδοσιακά τρόφιμα για ζώα συντροφιάς) αποτελούσαν μέρος του προβλήματος. Ωστόσο, αρκετό ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως πρωτεΐνες από κρέας κουνελιού, βίσωνα και κατσίκας βρίσκονται χαμηλά στην προαναφερθείσα λίστα.

Κάποιες από τις μάρκες οι οποίες αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις είναι οι παρακάτω: Acana, Zignature, Taste of the Wild, 4Health, Earthborn Holistic, Blue Buffalo, Nature’s Domain, Fromm, Merrick, California Natural, Natural Balance, Orijen, Nature’s Variety, NutriSource, Nutro, Rachael Ray Nutrish.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σκύλοι χρειάζονται ή πως η διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει σιτηρά. Ούτε επίσης πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τα σιτηρά στο σύνολό τους ούτε και τα προϊόντα που τα περιέχουν. Πρέπει να κατανοήσουμε τη χρήση τους, την προέλευσή τους, την ποιότητα τους και ποια ποσότητα τους ενδείκνυται ή όχι για τη διατροφή ενός σκύλου. Η μεταστροφή σε σκευάσματα χωρίς σιτηρά σημαίνει απλά την αντικατάσταση ενός είδος φυτικού αμύλου από άλλα φυτικά άμυλα τα οποία ενδέχεται επίσης να είναι ακατάλληλα για τη διατροφή ενός σκύλου, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις κροκέτες του εμπορίου.

Το πραγματικό ερώτημα ΔΕΝ είναι εάν τα εναλλακτικά άμυλα που δεν προέρχονται από σιτηρά είναι καλύτερα ή χειρότερα από τα σιτηρά για τα ζώα συντροφιάς.

Το πραγματικό ερώτημα είναι το παρακάτω:
Έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από τη φυσική διατροφή των σαρκοφάγων ζώων, δίνοντάς τους τροφές που είναι περισσότερο φυτικής προέλευσης από ζωικής, ώστε να επηρεάζουμε αρνητικά την καλή λειτουργία του σώματός τους;